2011/09/29

PENTSAMENDU KRITIKOA (I)

Hilabeteak dira E.coli bakteria Alemanian agertu zenetik, Europa osoan alarma sortu eta elikagaien globalizazioak eduki ditzakeen arazoak eztabaidan jarri ziren. "Food INC" dokumentala ikusi nuenean alimentuek jasaten dituztez manipulazioez eta multinazionalek gure alimentazioan duten botereaz jabetu nintza. Ordurarte, ez nuen inoiz, pentsa nezakeena baino ohikoagoa zen, E.coli bakteriaz entzun eta horrelakoak ameriketan bakarrik gertatzen direlako sentsazioarekin gelditu nintzen, baino udaran ikusi denez ozeano bat ez da muga nahikoa. `Somos lo que comemos´, premisa simples eta ulerterreza den harren ahaztu egiten zaigu eta gure ongizatea elikadura osasuntsu batean oinarritzen dela gogorarazi behar digute.  Behar bada, gizartearen inertziaz bultzatuta jokatzen dugu horrela eta errazagoa delako ezjakin izatea atzean daukagun errealitateaz jabetzea baino. Herrialde askoren elikagai eta janari eredu negargarrietaz harritu baino, gu ere bide horretan amaitu dezakegula pentsatu eta gerta ez dadin jarraitu beharreko urratsez jabetu behar gara, bestela, konturatzen garanerako beranduegi izango da.  Gasteizeko hiriburuan planteatutakoak (autohornikuntza, co2 murrizketa sistema, eraztun berdea...) jarraitu beharreko irizpideen eredu bilakattu daiteke.

 FOOD INK (dokumental osoa): http://vimeo.com/24742566

No hay comentarios: